April 2019
S M T O T F L
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Luk dig ind

KD4Z Toolkit v4.0 / MD380Tools - for brug med "alternativ" firmware i MD380 + RT3 – MD390 +RT8 opdateret 24-05-2018

Her beskriver jeg hvordan du kan opdatere en Tytera/TYT eller Retevis DMR håndradio med "alternativ" firmware, denne firmware giver nogle andre muligheder.

UPS! På given foranledning, en tilføjelse til beskrivelsen om bugen af program til indlæsning af ”alternativ” firmware, i en af de nævnte radioer.

Særlig ved en ny Tyt DMR radio, læs artiklen om indlæsning af codeplug, som også ligger under Menu "Digital Ham" her på klubbens hjemmeside.

Det er en betingelse for at det kommer til at virke, at der først er indlæst en codeplug(datafil) der jo har alle data om repeatere – zoner og TG (Tale Grupper), og fremad rettet er det også denne codeplug der skal opdateres og indlæses, når nye repeatere eller ændring af zoner m.m. skal indlæses i radioen, når du bruger userDB sammen med den ”alternativ” firmware er der ingen grund til at have kaldesignaler og navne i denne codeplug.

Personlig syntes jeg at opdateringen fra DMR-MARC (det er her alle registrerede DMR-ID/CCS7 findes) er et + da denne (og andre firmware) kommer udover problemet med for lidt plads til DMR-ID'er i standard firmware (altså visningen af kaldesignal og navn i radioens display), men vær opmærksom på at også standard firmware bliver ændret... så hold dig orienteret på internet...

 Vigtigt! Indlæsningen af firmware, database, codeplug osv. Er helt på dit eget ansvar.

 

Installation af KD4Z Toolkit v4.0 / MD380Tools

(virker med MD380 + RT3 – MD390 +RT8 med og uden GPS)

 Opdatering vises med rød skrift

Dette er en beskrivelse af min første oplevelse, af en lille del af funktionerne i det ovenfor nævnte værktøjs kit, til firmware ”opgradering” af de nævnte radioer med eksperimentalt firmware…

Hvis du følger denne beskrivelse, er det selvfølgelig helt på dit eget ansvar.

 

Min oplevelse er absolut positiv, jeg får nu vist call der ikke står i min codeplug, men for at være opdateret skal jeg jo nok opdatere brugere daglig…

I bunden af dette skriv er der et link til en omfattende, engelsk beskrivelse af dette værktøjs kit, med billeder ;-)

 

Førstegangs installation:

Hent den nyeste version af Oracle VM (Virtual maskine) på web adr.:

https://www.virtualbox.org/wiki/downloads

 

Du henter den der passer til dig, Windows PC eller OS X host til Apple.

 

Hent VirtualBox x.x.x platform package (x.x.x = nyeste version)

Hent også VirtualBox x.x.x Oracle VM VirtualBox Extension Pack

 

Installer Oracle VM og derefter Oracle VM VirtualBox Extension Pack…

Og genstart (reboot) din PC

 

Nu skal du hente filen tyt_kd4z_4.0.oav - - det er en ’lille’ fil på 1.2GB så det tager et øjeblik ;-) filen hentes her:  

https://drive.google.com/file/d/1YkPIsmj_vsoYK9ALIaKGDNRVGZ70lvrI/view

 

Filen du henter, er en .zip fil som skal ud pakkes med 7-zip programmet som hentes her:

http://www.7-zip.org/download.html

 

Når zip filen er pakket ud, har du så filen ”tyt_kd4z_4.0.oav” som er en image fil, der indeholder et Linux OS(Operativ System) samt KD4Z Toolkit v4.0 / MD380Tools, klar til at installere i din Oracle VM.

 

Start Oracle VM, vælg Fil / Importer Prækonfigureret system og vælg den udpakkede fil ”tyt_kd4z_4.0.oav” og tryk ’næste’, nu installeres Linux og Tool kittet på din virtuelle maskine under navnet ’tytV4’… start ikke tytV4 endnu!

 

Forbered ”snapshot” funktionen.

Med KD4Z Toolkit v.4.0 er det muligt at lave ’screenshot’ (skærmbillede billeder) af radioens skærm.

Du skal oprette en mappe med navnet ”TytScreenshot” og placer mappen i din dokument eller billede mappe.

Start, hvis den ikke allerede er kørende Oracle VM (men ikke tytV4!) men tytV4 skal være valgt(enkelt klik), altså være markeret blå…

 

Vælg Opsætning / delte mapper vælg mappen ”TytScreenshot” sæt et flueben i ’tilslut automatisk’ - - når du tager et screenshot SKAL billedfilen være en .bmp…

 

Når du nu dobbelt klikker på tytV4, starter Linux og KD4Z Toolkit automatisk op, og KD4Z Toolkit viser sin menu på skærmen.

 

Det første jeg prøvede var at opgradere min TYT MD 390G med nyt firmware og troede jeg, den nye bruger database kom med, men jeg måtte lige tage en tur til ;-)

Her er det vigtigt at vide om ens radio har GPS eller ikke… ellers går der kuk i det…

 

Inden opdatering skal du først hente opdaterings data, det gøres med kommandoen ”glv” + Enter, når så prompten kommer frem igen, er du klar til at firmware ”opgradere” din radio.

Men først skal radioen i programmerings mode… programmerings kablet isættes i radio og USB port, med en slukket radio holdes PTT og knappen ovenover nede, og der tændes for radioen, LED’en på toppen blinker nu rød/grøn – radioen er i programmerings mode…

Kommandoen for programmering er - hvis du ikke har GPS ”flash” + Enter, og hvis du har GPS ”flashgps” + Enter.

 

Det jeg i første omgang var interesseret i var at løse problemet med de mange DMR-ID’er der ikke kan være i min MD390G, men det krævede lige en opdatering mere.

Ved denne opdatering skal radioen ikke i programmerings mode, du isætter programmerings kabel i som før, tænder for radioen og kør kommandoen ”glvusers” + Enter, når dette er klaret, køres kommandoen ”flashdb” + Enter, når dette  også er klaret er bruger databasen opdateret… der er dog et skridt mere at tage, før brugerne vises i displayet…

 

I radioens menu vælges Utilities/MD380Tools/Display/Show Calls og vælg ”User DB” .

 

Der kan laves andre løjer med dette Tools, så vil du vide mere elle hellere have beskrivelsen på Engelsk, samt den fulde dokumentation med billeder, så er der en link her:

https://www.hamdigitaal.nl/download/algemene-informatie/KD4Z-Toolkit-v4-Tutorial-v1.0b.pdf

 

*** Opdateret 06032018 11:55 ***

Save / Restore

Med disse kommandoer kan du lave en backup ('snapshot') af din radios firmware og userDB, før du opdaterer din radio.

Brug save filnavne til at lave det øjebliksbillede, hvor filnavn er et hvilket som helst navn du vælger (ved brug af lovlig Linux karakter set: f.eks. ”save 20180125” for 2018, 25. januar). Brug restore filnavn til at gendanne din radio med dette (’snapshot’).

Dette Toolkit laver automatisk et snapshot, hver gang du udfører kommandoen glv, som så kan genoprette radioen, ved at bruge kommandoen restore.

Husk, denne fil fornyes hver gang du bruger kommandoen glv! En bedre arbejdsgang er at lave et 'navngivet' screenshot.

Så save(gem) et navngivet snapshot hver gang før du bruger glv for at opdatere din firmware og userDB som beskrevet tidligere.

Hvis du løb i alvorlige problemer, er der altid en exit: brug restore stable til at skrive den seneste og testede firmwareopbygning til din radio; Denne version kan være nogle uger eller endda måneder gamle, men din radio arbejder igen, og du kan opdatere det herfra.

***

Husk at læse hvad der står på skærmen... software forstår ikke en hentydning ;-) 

  

Har du kommentarer eller skulle du finde en fejl, så send en e-mail til mig.

Mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

73 de OZ5RZ Benny 03032018